Rainbow Cake

Składniki

(na tortownicę 26cm)

Jeden biszkopt (x5):

3 jajka, nieco mniej niż 1/2 szklanka cukru

1/2 szklanka mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

barwnik w proszku

śmietana 30 %

krem śmietanowy w proszku Dr. Oetker

Przygotowanie biszkoptu:
Białka ubij na sztywno, dodaj partiami cukier. Nie przerywając miksowania dodaj pojedynczo żółtka a następnie odrobinę barwnika (na czubku noża). Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub posyp blachę bułką tartą i piecz przez 20 minut w temperaturze 170 stopni. Ostudzić. W ten sposób upiec po kolei wszystkie biszkopty. Kiedy jeden biszkopt się piecze miksujemy składniki na kolejny i wkładamy do drugiej formy. Wyjmujemy z piekarnika upieczony biszkopt i zamieniamy go kolejnym do upieczenia. Jeśli dysponujemy piekarnikiem dwukomorowym możemy piec dwa biszkopty równocześnie. Smarujemy kremem każdy biszkopt oraz wierzch i boki tortu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *