Szarlotka waniliowa z jabłkami

Niedziela, 11 września 2016

W całym domu unosi się kojący zapach wanilii i pieczonych jabłek. W końcu znalazłam trochę czasu aby resztkami sił zrobić szarlotkę. Nie podejrzewałam, że samo ugniatanie ciasta może być tak relaksujące. Ciężko znaleźć czas na takie domowe przyjemności ale na prawdę warto. 

Wszystkie składniki na kruchy spód ręcznie zagnieść do momentu kiedy ciasto uformuje kulę. Przełożyć do naczynia. Przykryć folią, schłodzić w lodówce przez 30 – 60 minut.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kosteczki. Kawałki jabłek skropić sokiem z cytryny, wysypać cukier, zalać wodą, wymieszać. Podgrzewać do momentu aż cukier się skarmelizuje i nabierze koloru złotobursztynowego. Dodać masło, wymieszać do połączenia, dodać wanilię, smażyć przez chwilę, mieszając, aż część jabłek zacznie się lekko rozpadać.

Wykonanie
Formę do tarty o średnicy 24 lub 25 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną, nadmiar mąki strzepać. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 części, jedna większa od drugiej. Większą część rozwałkować na wymiar formy, wyłożyć nim jej dno i boki, dociskając. Na ciasto wyłożyć nadzienie jabłkowe, wyrównać. Mniejszą część ciasta również rozwałkować, nożem wyciąć paski i ułożyć w kratkę na tarcie, skleić z ciastem wyłożonym na boki. Kratkę posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 190 stopni C przez około 45 – 50 minut. Wyjąć, wystudzić.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *