Orzeźwiająca Lemoniada Arbuzowa

SKŁADNIKI:
– około 1,5 kg arbuza
– 3 cytryny lub limonki
– ok 2 l wody gazowanej lub niegazowanej
– 100 ml wrzątku
– 4-5 łyżek cukru trzcinowego
– mięta optymalnie
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Do 100 ml wrzątku dodać cukier, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Pokrojonego w kostkę arbuza, szybko zmielić blenderem na jednolitą masę. Jeśli ma dużo pestek warto część z nich wyrzucić jeszcze przed blendowaniem. Masę przetrzeć przez sito, tak aby pozbyć się pozostałych pestek i części miąższu. Dodać sok wyciśnięty z 3 limonek oraz syrop cukrowy. Na końcu uzupełnić wodą i gotowe. Lemoniada najlepsza jest po uprzednim schłodzeniu lub z dodatkiem lodu.

OPTYMALNIE MOŻNA DODAĆ KILKA KROPEL BIAŁEGO RUMU (WERSJA DLA DOROSŁYCH)

UWAGI
Napój oddziela się, gdy siedzi Więc najlepiej podawać go od razu po zrobieniu, lub rozmieszać przed podaniem. 
Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *