Lody z kiwi, chia i mlekiem kokosowym

PK (6 of 11)SKŁADNIKI (na 10 lodów)

• 3/4 szklanki mleka kokosowego (najlepiej z puszki)

• 3/4 szklanki mleka sojowego (lub innego mleka)

• 1/4 szklanki + 1 Łyżka nasion chia

• 1/2 Łyżki syropu z agawy lub więcej (jako zamiennik cukru)

• 3 kiwi, obrane i krojone

PK (11 of 11)SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

 

1. Wymieszaj mleko kokosowe, mleko sojowe, nasiona chia i syrop z agawy. W razie potrzeby dodaj dodatkowo zwykły cukier do smaku. Poczekaj z 20 minut aż nasiona nasiąkną.
2. Umieść pokrojone kiwi w foremkach tak żeby przyklejały się do ścianek pojemnika. Użyj tylnej końcówki łyżki, aby wycisnąć kiwi na boki formy.
3. Delikatnie wlej ciekłą mieszankę do foremek. Lody wstaw do zamrażarki i mroź przez co najmniej 4 godziny, aż będą gotowe.

PK (2 of 11)

UWAGI
• Jesli używasz osobnych patyczków, niż te które dostałaś w zestawie z pojemnikami do lodów, poczekaj z ich włożeniem jakiś czas (około 20 minut od wstawienia do zamrażarki) aż lody trochę zamarzną, inaczej patyczki się przekrzywią na boki.
• Można użyć innych owoców, w tym zestawieniu sprawdzają się tez borówki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *