Aromatyczny krem z pomidorów

Jedną z moich ulubionych potraw jest gęsty, aromatyczny krem z  pomidorów z bazylią i serem mozzarella, który rozpływa się w ustach. To idealna letnia zupa, która jest bardzo sycąca. Poza sezonem można użyć pomidorów z puszki.

Składniki

• 1 kg pomidorów,
• 4 ząbki czosnku,
• 1 średnia cebula
• 125 g mozzarelli
• Sól
• Pieprz
• Szczypta cukru
• Garść liści bazylii i sos sojowy
• ½ – 1 szklanka bulionu warzywnego 


Sposób przygotowania

Pomidory oparzamy ze skórki, kroimy na pół i usuwamy twardą część. Całość polewamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Gotujemy kilkanaście minut po czym dodajemy bulion Cebule pokrojoną w kostkę i starty czosnek podsmażamy na patelni do zarumienienia. Następnie całość miksujemy. Mozzarellę kroimy w kostkęo dodajemy do zupy, polewamy sosem sojowym i dodajemy bazylie. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *